"JOHTAMISEN YTIMESSÄ ON AINA IHMINEN; JOHTAJA JA JOHDETTAVA SEKÄ YHTEYS HEIDÄN VÄLILLÄÄN ."

Moikka, Olen Suvi Kohisevankoski. 

Mitä kautta ikinä tänne löysitkään, olen siitä todella iloinen -ja niin tulet mitä luultavammin olemaan sinäkin. Olen omistautunut auttamaan johtajia ja yrittäjiä kohti liiketoimintaa ja elämää, jota he haluavat elää pelkän suoriutumisen sijaan. 

Voin hyvin todennäköisesti auttaa sinua, joten sukella syvemmälle tarinaani ja tutustutaan vähän lisää!


Pienenä tyttönä kuljin ukkini kanssa metsissä ja istuin nuotiolla mummin tekemiä eväsleipiä paistamassa. Opin rakastamaan metsää, liikkumaan luonnossa ja arvostamaan kaikkea sitä, mitä se meille tarjoaa.  Ajattelin, että isona kiipeän tehtaan piipun nokkaan laittamaan sinne kannen, etteivät saasteet enää leviä ympäristöön. 

Isompana tie veikin opiskelemaan ympäristötekniikan ja teknologiayrittäjyyden diplomi-insinööriksi. Valmistuin ja perustin yrityksen palveluperustaisen ympäristövastuukonsultoinnin alalla -silloisena pioneerina Suomessa. Siitä asti olen luvannut itselleni olla rakentamassa siltoja kestävään ja vastuulliseen tulevaisuuteen. 

Väylät ovat vaihdelleet matkan varrella. Olen toiminut yrittäjänä tai kasvuyhtiön osakkaana koko työurani. Ympäristövastuukonsultoinnista työnkuvani laajentui nopeasti kasvuyritysten liiketoimintakonsultointiin; johtamis- ja laatujärjestelmiin, strategiatyöhön ja siitä luonnollisesti johtamisen kehittämiseen ja valmentamiseen. Sillä mitä tahansa elämässä tai yrityksissä tehdään, tapahtuu tai kehitetään, on sen takana ja keskiössä aina ihminen. Ihminen, haasteineen, pelkoineen, osaamisineen ja voimavaroineen. Ihmisen muutoskyvykkyys ja -halukkuus joko pelastaa tai jumittaa koko pelin. 

Tästä voi vetää johtopäätöksen: jollet johtajana syvästi ymmärrä ihmistä, olet hukassa. 

Mitä tahansa elämässä tai yrityksissä tehdään, tapahtuu tai kehitetään, on sen takana ja keskiössä aina ihminen. Tästä voi vetää johtopäätöksen: jollet johtajana syvästi ymmärrä ihmistä, olet hukassa. 

“Minulla taitaa olla eksistentialistinen kriisi. Voitko auttaa.” Näin parahdin Suville kesällä 2020. Ja Suvi auttoi. Rautainen ammattitaito ja sopiva kovuus. Kuitenkin empaattisessa ja pehmeässä paketissa. Iso suositus.” -Jukka Holappa, Maajohtaja; Business Finland-

Organisaatioissa tässä on avainasemassa johtaja: tutkimuksen mukaan johtajan oma kyvykkyys on asettaa aina katon organisaation potentiaalin ilmentymiselle. Johtaja siis on aina itse suurin este tiiminsä kehittymiselle. Mitä pikemmin tämän lauseen ottaa ystäväkseen, sitä nopeammin oma kasvu ja kehittyminen käynnistyy.

Olen opiskellut mielenvalmennusta, ratkaisukeskeistä coachingia, kehollista johtamista sekä intuitiivista kommunikointia kansainvälisesti vuodesta 2012 lähtien monesta eri näkökulmasta, ja toimin coachina sekä suomeksi että englanniksi. Olen myös tehnyt väitöstutkimusta osallistavasta johtamisesta ja yhteiskehittämisen arvontuotannosta.

Valmentaminen on intohimoni. Siinä missä konsultti tuo ehkä osaamista ja mielipiteitä, ja mentori kokemusta, valmentajan tehtävä on auttaa asiakastaan löytämään nuo kaikki sisältään. Uskon vakaasti, että viisaus löytyy meistä kaikista sisältä, kun uskallamme ja osaamme sitä kuunnella. Olen nähnyt sen lukemattomia kertoja sekä itseni että asiakkaideni kanssa. 

"I will never fit in. That's one of my best qualities."

Työskentelytapani ei ole ihan kaikkien pala kakkua -työskentelen ja toimin monella eri tasolla lähtien aivojen värähtelytaajuuksista syviin muutosprosesseihin ihmisessä, johtajassa tai vähän sielukkaammassa bisneksen kehitysprojektissa. Vielä pieni varoituksen sana lienee kuitenkin paikallaan: kun työskentelet kanssani, elämäsi saattaa muuttua! Ja se on jopa todennäköistä. Oletko valmis?

Oletko valmis tutkimusmatkalle? Mikä olisi rohkein ja sielukkain tarina Sinun elämästäsi tästä päivästä eteenpäin?


”En ole välttämättä se helpoin asiakas, mutta Suvi pystyi coahcingissa nopeasti luomaan motivoivan ilmapiirin. Hän kannusti rennosti, mutta myös haastoi tiukasti oikeissa paikoissa. Sain käyttökelpoisia työkaluja ja paremman motivaation tekemiseen. Suvi on kova.” -Juha Jylhäsalmi, Yrittäjä-

Millainen sinä olisit aitona itsenäsi, näkyvänä maailmalle? Mitä sinulla on maailmalle tarjota? Ja mitä kanavia sinulle on käytössäsi sen ilmetä?

Elämä ei ole joko-tai, 
se on sekä-että. 

Meissä kaikissa on puolia ja sitten on niitä toisia puolia. Ehkä työ- ja vapaa-ajan minä, ehkä järkevä johtajaminä ja sitten se jokin sisällä, joka kuiskii kiinnostumaan jostain ihan muusta; joka kertoo, että maailmassa ehkä on niin paljon enemmänkin kuin tämä näkyvä. Minua voi luonnehtia kaikilla allaolevilla termeillä -osilla minua, joka täydentävät ja laajentavat osaamistani, tuovat aivan uusia näkökulmia käyttöösi ja kasvusi tueksi.

Kun lopettaa jatkuvasti kysymästä, mitä minä haluan ja alkaa sen sijaan kysyä, mitä tarjottavaa minulla on maailmalle, perspektiivi laajenee ja merkitys syvenee. Työstä -esimerkiksi yrittäjälle yrityksestä -tulee vain yksi kanava muiden joukossa oman itsen ilmentämiseen. 


Osaamistani käyttöösi, ole hyvä!

 • Ympäristötekniikan  ja teknologiayrittäjyyden diplomi-insinööri
 • Sarjayrittäjä, kasvuyhtiön osakas, liiketoiminta-asiantuntija vuodesta 2009
 • Tutkinut väitöstutkimuksessaan osallistavan johtamisen arvontuotantoa
 • KV Master- ja Business coach 
 • Johtamisen ja liiketoiminan kehittäjä ja valmentaja
 • kirjailija, luova valokuvaaja
 • Intuitiivinen kommunikoija
 • Eläinkommunikoinnin mestari
 • Energiahoitaja
 • Ihmisten ja hevosten äänimaljahoitaja
 • sekä luonnonmukaista, lajinomaista hevoselämää tarjoavan Peltoniemi Wildhoods- maatilayrityksen vetäjä. 

"Suvi​ ​ - aka viisas nainen: Suvin läsnäolon taito rauhoittaa kiireisimmänkin mielen. Tämä taito pysäyttää itsen äärelle ja ohjaa jokaista tutkimaan niitä asioita itsessään mitä ei välttämättä itse edes tiedosta. Kyky tarkastella asioita niin monesta näkökulmasta lempeästi, mutta samaan aikaan uteliaisuutta hyödyntäen on vertaansa vailla. Suvin kanssa tekemäni harjoitukset haastoivat minut tajuamaan asioita itsenäisesti ja näistä syttyivätkin ne suurimmat polttimot pään yläpuolelle. Tilan hevoset tarjoilivat minulle joka ikinen kerta niin loistavia asioita ja auttoivat minua tekemään sellaisia huomioita ja oivalluksia pelkällä läsnäolollaan sekä olemuksellaan, mitä ei kukaan muu koskaan voisi minulle opettaa millään muulla tavalla." -Palaute asiakkaalta hevosavusteisesta coachingista-

"Varoituksen sana: elämäsi saattaa muuttua! Ja se on jopa todennäköistä. Oletko valmis?"

Hevoset kollegoina

Pihka, Mahla, Lempi ja monet muut tulevat tutuksi joissain valmennuksissamme armoitettuina ja lahjomattomina opettajina. 

Osassa valmennuksia sekä henkilökohtaisessa coachingissa tarpeen mukaan käytän apuna hevosia, joita voin ilolla kutsua kollegoikseni. Olen opiskellut hevosavusteista valmennusta sekä green care-toimintaa, joita sovellan valmennuksissani tuomaan konkretiaa ja kokemuksia osallistujille. 

Hevonen lajina on hypersosiaalisena lauma- ja saaliseläin, jolle on kehittynyt vuosimiljoonien aikana kyky adaptoida ja ilmentää tarkasti laumanjäsenien tunne- ja mielentilaa, reaktioita ja energioita. Valmennuksien kannalta oleellista on, että hevonen ilmentää yhtä lailla myös vaikutuspiirissään olevaa ihmistä. He näyttävät ihmisen todellisen mielen- ja tunnetilan sekä rektiot -eivät sitä, mitä henkilö haluaisi näyttää. 

Mielenkiintoista on, että me ihmiset luemme toisiamme esimerkiksi työyhteisöissä aivan samalla tavalla, mutta kohteliaina ja yhteiskunnan kasvatteina emme useinkaan näytä kaikkea sitä, mitä mielessämme liikkuu ja miltä sisällämme tuntuu. Kuinka monesti olet istunut palaverissa hammasta purren joko ärsytyksestä tai pettymyksestä, kuitenkin nyökytellen joukon mukana? 

 Hevosella ei ole tarvetta eikä kykyä esittää, sen kieli on tunteen ja kehon kieli. Ja se kieli kertoo asiat välittömästi, niinkuin ne ovat. Hevosten kanssa pääsemme oppimaan johtamisesta, vaikutuksestamme muihin -ja mikä parasta: opimme säätelemään omaa energiaamme niin, että voimme johtajina luoda turvallisen toiminnan tilan, innostaa tai rauhoittaa muita, vakuuttaa. Saada aikaan todellinen, yhdessä ja yhteen hiileen puhaltava tiimi.