Kokonaisvaltainen johtaminen -mitä se on?

05.04.2024
Johtajuus on vaikuttamista toiseen oman läsnäolon voimalla ja heidän vahvistamistaan niin, että he seisovat omilla tolpillaan - niin, että he paitsi kestävät johtajan poissaolon, myös alkavat ottaa omia askeleitaan.   

Puhun kokonaisvaltaisesta johtamisesta ja kokonaisvaltaisesta johtamisen kehittämisestä. Mitä syvemmälle johtajuuden ja ihmisyyden kerroksiin tutustun ja pureudun, sitä kokonaisvaltaisempana ymmärrän myös johtajuuden. Olet ehkä nähnyt sosiaalisessa mediassa kertyvät videoiden sarjan, jossa avaan asiaa näkökulma kerrallaan? Tässä tämän toisen kanavan kautta lisää avausta asiaan. 

Johtaminen ja johtajuus ovat kaksi eri asiaa. Johtaminen on tekemistä. Johtajuus taas kumpuaa henkilön sisältä, ei liity hierarkiaan vaan on jotain, mitä hän on. Johtajuudella on paljon tekemistä itsetunnon, itsetuntemuksen ja itsearvostuksen kanssa. Johtajuus on olemista tässä hetkessä enemmän kuin tekemistä kohti jotain. Johtajuus on seisomista omilla jaloilla omassa painopisteessä -ja antamista toisen tehdä samoin, tai tarvittaessa hänen auttamistaan kohti sitä tilaa. 

Voisin avata ajatusta hiukan lisää. Kun astumme toisen ihmisen tai olennon kenttään, astumme vuorovaikutukseen. Tämä tapahtuu ajatuksissa ja energiassa jo ennen kuin fyysisessä maailmassa. Vaikutamme toisiin jo ennen kuin sanomme sanaakaan -tai vaikka emme sanoisi sanaakaan. Vuorovaikutamme toisiimme energiakenttämme välityksellä, joka pitää sisällään ajatuksemme, tunnekehomme sekä energiakehomme. Jokainen tietää tämän; kun tulet huoneeseen, jossa on juuri riidelty tai jossa ihminen on pahalla tuulella on tunnelma aivan erilainen kuin kahvihuoneessa perjantaina viimeisellä kahvitauolla ennen viikonloppua, kun nauru raikaa ja vapaus odottaa nurkan takana. Fyysinen kehomme on viestin; vastaanotin ja lähetin samaan aikaan. Kaikki mikä on henkilön sisällä, säteilee ulos vaikka koittaisimme kertoa muuta. Jos sanat ja lähettämämme säteily ovat ristiriidassa, kokevat muut painetta ja epäluottamusta. Jos taas sanamme, tekomme ja lähettämämme säteily ovat linjassa, toimimme kuin magneetti. Eläimet ja ihmiset hakeutuvat magneetin läheisyyteen ja haluavat toimia hänen kanssaan yhteisten asioiden hyväksi.

Mistä sitten tietää, mitä säteilee? Kun avaa silmänsä ja katsoo ympärilleen, näkee tasan peilin lailla sen, mitä säteilee ulospäin. Puute kertoo itsearvostuksen puutteesta, puskeminen linjausten puutteesta. Lamaantuminen kertoo siitä, ettei energia virtaa. Sairaudet kertovat tukahdetuista tunteista ja rakkaudetta jäämisen kokemuksesta. Ilkeys kohtaamattomuudesta ja ulkopuolisuuden pelosta. Kompleksit ihmissuhteet omasta sisäisestä ristiriidasta. Asioiden sujuminen sisäisten ja ulkoisten linjausten virtaavuudesta ja synkroniasta. Luottaminen ja avoimuus luottamuksesta, antautumisesta elämään. Ilo ja nautinto kertovat itsen arvostuksesta, avoimet ja lämpimät ihmissuhteet oman vuorovaikutuksen avoimuudesta ja suoruudesta sisäiseen nähden. Terveet rajat ja itsetunto pitävät painolastin vähäisenä. Elinvoima kertoo, ettet puske sisäisiä rajojasi tai ohjureitasi vastaan. Mitä näistä tunnistat? Mitä pitäisi vielä opetella?

Yhteiskuntamme on lähtökohtaisesti rikki nähden siihen linjaukseen, mitä harmonisuus voisi olla-tai sitä yritetään johtaa väärällä tavalla puskien. Yrityksiä johdetaan kohti vääränlaisia tavoitteita, vaikkapa laskutusasteita tai myyntiä johtaen, sen sijaan, että johdettaisiin kohti merkityksellisiä tavoitteita voimaannuttamalla ihmisiä toimimaan. Kutsumalla mukaan ihmisiä, jotka haluavat toimia saman asian eteen. Vain voimaantuneet, päämäärästä inspiroituneet ihmiset voivat ilmentää johtajuutta omassa elämässään ja työskentelyssään. Vain omassa voimassaan olonsa turvalliseksi tuntevat voivat ottaa johtajuuden niissä tilanteissa, joissa se on heille luontaisinta tai mahdollista. Toinen on luontaisammin huolenpitäjä (voimassaan puhtaasti huolenpitäjä, ei marttyyri tai uhriutuja), toinen taas innostaja, toinen tarkkailija tai vartija. Kaikki nämä roolit ovat yhteisölle tärkeitä, eikä yhtä suurta kaikenkattavaa johtajaa tarvita. Johtajuus kun kumpuaa sisältä päin suhteessa itseen ja omaan toimintaan, ja sitä kautta vuorovaikutussuhteessa toiseen ja toisiin. Ja kun oman sisimmän kerrostumat puhdistuvat itsetuntemustyön tuloksena, ei tietoista käyttäytymisen muutosta tarvita. Kun sisäinen energiamme muuttuu, säteilymme muuttuu -ja maailma ympärillämme vastaa säteilyymme, ei sanoihimme.

Ajatukset ovat sanoja, sanat ovat energiaa. Jokainen sana merkitsee.

Hermostomme vastaa kaikkeen paitsi ulkopuolellamme, myös siihen mitä sisällämme tapahtuu. Ajatuksiin, sanoihin, uskomuksiin, tunteisiin, kehon tuntemuksiin. Turvaksi hermostomme lähtökohtaisesti tunnistaa sen, mikä on tuttua meille. On olemassa sanonta: tuttu helvetti on parempi kuin tuntematon taivas. Tämä tarkoittaa sitä, että selviytyminen voi olla meille tuttua, ja siten mukavuusalueella. Emme ehkä edes tiedä hyvinvoinnista, emme ehkä tunnista itsearvostusta, emme osaa elää rakkaudesta käsin itseä tai muita tai tekemistämme kohtaan. Ennen kuin saamme siitä pienen kosketuksen, jonka jälkeen -hämmästyttävyydessään -se alkaa meitä kutsua. Mikä sinun hermostollesi on tuttua? Uskallatko antaa itsellesi hyvää, osaatko elää puhtaassa ilossa? Arvostatko itseäsi niin paljon, että olet mielestäsi ansainnut kaiken hyvän, ihanan, rakkaudellisen ja toivomasi elämääsi? Vaikutat elämääsi ja ihmissuhteisiisi sekä siviilissä että työssä sillä, miten olet NYTku, ei SITku tavoitteet ovat totta tai päämäärä saavutettu. Ja omaan olemiseesi voit vaikuttaa tästä nimenomaisesta hetkestä eteenpäin, olit sitten johtaja, vaikuttaja tai oman elämäsi ohjaksissa. 

Mitä ajatuksia teksti ja videot ovat herättäneet? Tule jakamaan mietteitäsi instagramiin @kohisevankoski tai laita viestiä suoraan minulle suvi@kohisevankoski.fi

Haluatko oppia lisää? Lue lisää alkavista valmennuksista täältä tai henkilökohtaisesta coachingista täältä

Ajatuksin,

Suvi